tirsdag den 1. oktober 2013

Hvad er kvalitet? – set i forhold til PRI dokumenter.


Forskning defineres som videnskabeligt arbejde, der har til formål at producere ny viden, at udvikle nye produkter eller processer, eller at forbedre et produkt eller en proces der i forvejen er iværksat for at forbedre og sikre kvaliteten i et behandlingsforløb. Herunder kan nævnes PRI dokumenter, og kliniske retningslinjer, som sygeplejersken typisk vil arbejde ud fra. Dette er sygeplejersken værktøj.



       Klinisk retningslinje -  systematisk udarbejdede udsagn, som kan bruges af klinikere, fagpersoner og patienter, når der skal træffes beslutning om passende og korrekt sundhedsfaglig ydelse i specifikke kliniske situationer. Er nogle helt klare kriterier der skal være opfyldt ved udarbejdelsen, ligesom det gøres af eksperter på området, så selvom instruks, vejleding mm bruges synonymt er kravet ikke det samme. Formålet med en klinisk retningslinje er at opstille klare anbefalinger med den bestemte hensigt at påvirke behandlerens indsats og handlinger samt at understøtte en evidensbaseret indsats og ensartet kvalitet på tvært af landet. (Center for kliniske retningslinjer).

       PRI dokumenter – er mere ”lokalt” baseret. – er ikke lige så kompliceret at udarbejde som kliniskretningslinjer. For at få udarbejdet et PRI dokumenter, henvender man sig til afdelingens ledelse, om ønske af nyt PRI dokument. Dette tages op i PRI dokument gruppen, som består af en række fagfolk. I gruppen vil der blive tage stilling til om ønsket kan tilgodeses, hvorefter der vil blive ydet en indsats og udarbejdelsesproces i gang sættes. Dette kan gøres ved hjælp af kvalitetscirklen.

       Sundhedsfaglig kvalitet - forebyggelse, behandling, pleje, rehabilitering, og kommunikation om sundhed og sygdom, som foretages af sygeplejersker, læger, fys., ergo og omfatter kvaliteten af de sundhedsfaglige ydelser de udøver mhp. At påvirke patientent helbredstilstand. Udvikling af sundhedsfaglige ydelser kan både være monofaglige og tværfaglige. Fx – klinisk retningslinje med KOL, udarbejdet af forskellige faggrupper, fx diætister, sygeplejersker, læger.


Plan: Sygeplejersken henvender sig til afdelingslederen.
Do: PRI gruppen. – Som består af en række fagpersoner.
Study: I klinisk praksis.
Act.: Sygeplejerskerne i klinisk praksis handler efter PRI dokument, og vurdere om disse er anvendelige i praksis.

Den danske kvalitetsmodel. 
·       Er et nationalt og tværgående kvalitetsudviklingssystem for sundhedsvæsenet.
·       Skal sikre:
- sikre løbende udvikling af kvaliteten i alle offentligt finansierede sundhedsydelser
- skabe bedre og mere sammenhængende patientforløb
- forebygge fejl og utilsigtede hændelser i sundhedsvæsenet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar